Skip to main content

Let op: lammetjes-alert op Texel!

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Let op: lammetjesalert op Texel!

Vind jij ze ook zo leuk? Al die dartelende lammetjes in de weilanden? Met vier poten in de lucht maken ze de gekste sprongen. Al buitelend over elkaar gaan ze op ontdekkingstocht, maar altijd met een schuin oog hun moeder. Want die moet wel in de buurt zijn. Voorjaar op Texel: dat wil je niet missen!

Vanaf Woud hoef je niet ver te fietsen om lammetjes te vinden. Een paar honderd meter verderop op de Rozendijk vind je ze al, in de weilanden richting Den Burg. Maar wil je ze op meer plekken zien, bekijk dan de Lammetjesradar van de VVV. Daarop zie je precies waar vandaag lammetjes in de wei lopen. Zo kun je zelf de locaties langs. Je kunt ook kiezen voor de Lammetjesfietsroute (35 km) of de Lammetjeswandeling op de Hoge Berg. Een superleuke route die je niet alleen langs heel veel lammetjes voert, maar ook langs andere mooie plekken in dit cultuurhistorische gebied. Eindpunt is Schapenboerderij De Waddel, waar kinderen ook een speurtocht kunnen doen. Vind je alleen kijken naar lammetjes niet genoeg? Je kunt je ook knuffelen! En nee, op Schapenboerderij Texel op Noordhaffel zijn het echt niet alleen de kinderen die met de lammetjes op schoot zitten! Iedereen die het leuk vindt, mag hier de lammetjes knuffelen. Als je geluk hebt, maak je hier in het voorjaar live de geboorte mee van een lammetje.

Bekijk de lammetjesradar

Let op: lammetjesalert op Texel!

Ontluikende sneeuwklokjes

Een klein groen kopje steekt boven de grond uit. Omhoog reikend richting de zon. Wachtend op het juist moment om tot bloei te komen: en dan is het zover, de blaadjes rekken zich uit en een sneeuwklokje laat zijn prachtige witte klokje aan de wereld zien. Hoewel het best nog winters kan zijn, weet je op Texel dat het voorjaar eraan komt als de sneeuwklokjes ontluiken. En dat doen ze al volop!

Texel heeft een bijzondere band met sneeuwklokjes. In de jaren zestig reed een groepje ondernemende Texelaars naar Frankrijk om ze daar uit te spitten en op het eiland te telen. Met succes. In De Dennen werden ze op grote schaal geplant en nogal wat Texelaars deden de sneeuwklokjesteelt ernaast als bijverdienste. Hoewel de commerciële teelt al vele jaren terug stopte, staat het bos nog steeds vol sneeuwklokjes.

Kom deze lente naar Texel

Gewoon bijzonder

Op het vasteland zijn orchideeën zeldzaam, maar op Texel komen ze veel voor. Niet alleen in aantal maar ook in (zeldzame) soorten. Veel in de natuurgebieden, maar ook gewoon langs de Pontweg kun je aantreffen. Meestal in mei kleuren veel terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten paars en roze van de orchideeën. Niet alleen de felgekleurde soorten, maar ook de mindergekleurde soorten, zoals de zeldzame groenknolorchis, vind je op Texel. Soms is het lastig te herkennen naar welke soort orchidee je kijkt, maar dat je naar een orchidee kijkt, zie je aan de ‘lip’. Dat uitstekende bloemblad is een soort landingsbaan voor insecten. Fiets eens naar natuurgebied Waalenburg bij De Waal en wandel er tussen de orchideeën. In het bijgelegen Natuurcentrum De Marel kun je een koffiestop maken of informatie vragen voor nog meer leuke natuuruitstapjes.

Voorjaar op Woud

Om van het voorjaar op Texel te genieten, hoef je niet per se op de fiets te stappen. Ook op en rond Woud beleef je het voorjaar volop. Waarschijnlijk ben je ’s morgens al gewekt door het gezang van een boompieper of het ratelende geluid van een nachtzwaluw. Het Texelse bos is een echt vogelparadijs. Zeker in de lente is een boswandeling een muzikaal feestje, waarbij de verschillende vogelsoorten de prachtigste deuntjes fluiten.

Bekijk onze beschikbaarheid

Wat fladdert daar?

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Wat fladdert daar?

In de Texelse duinen zijn veel vlinders. Door de grote afwisseling van heide, kwelders, bossen en
natte duinvalleien voelen veel soorten zich hier thuis en er is voldoende voedsel voor ze aanwezig. In
het zuidelijk deel, in de natuurgebieden de Geul en de Hors, en in de Eierlandse Duinen in het
noorden, komen zeldzame soorten voor als de duinparelmoervlinder, de kommavlinder en de grote
parelmoervlinder. Vooral die laatste is heel bijzonder: die komt alleen nog maar voor op de Veluwe
en op de Waddeneilanden!

Distelvlinder bij WOUD

Vlinder en waardplant

In het voorjaar kun je weer andere vlinders zien dan in de zomer. Dat hangt af van de temperatuur en in welk stadium een vlinder de winter doorbrengt: als eitje, rups, pop of vlinder. Het koolwitje is een van de eerste vlinders die je weer ziet na de winter. Dan transformeert hij van pop naar vlinder. Het bruine zandoogje gaat als rups de wintermaanden door, verpopt en laat zich laat in het voorjaar als vlinder zien.

Wanneer vlinders vliegen hangt af van de bloeiperiode van hun waardplant. Elke vlindersoort is afhankelijk van een of enkele plantensoorten voor zijn voedsel. Die soort noemen we de waardplant. Van de grote parelmoervlinder is bijvoorbeeld het duinviooltje op Texel de belangrijkste waardplant. Omdat in elke bloem maar een klein beetje nectar te halen is, moet de vlinder van bloem tot bloem vliegen om aan zijn dagelijkse voedsel te komen. Daarbij brengt hij stuifmeel over van de ene naar de andere bloem zodat er bestuiving plaatsvindt.

Vind je het leuk om tijdens je vakantie te kijken wat er zoal rondfladdert op Texel? De maanden juli en augustus zijn topmaanden om vlinders te spotten, maar ook in het voorjaar en het najaar kun je op zonnige dagen nog genoeg soorten zien.

De Vlinderstichting helpt je een handje: via hun website kun je gratis de Herkenningskaart vlinders downloaden. Hierop staan veel voorkomende soorten, wanneer je ze kunt zien en hoe ze eruitzien met dichte en opengeklapte vleugels.

Herkenningskaart vlinders

Woud voor de vlinders

Vlinders zijn dus behoorlijk kieskeurig en halen hun nectar niet zomaar van elke plant. Ze hebben zo hun voorkeuren. Als je in de omgeving voor veel verschillende nectarplanten zorgt, trek je dus meer vlindersoorten aan. Op Woud zijn we daar bewust mee bezig.

In navolging van ons terrein De Vrijheid, waar de luxe lodges staan en waar we zaadmengsels van wilde bloemen hebben gestrooid, doen we dat nu op meer plaatsen op de camping. De heuveltjes op het nieuwe camperterrein hebben we bijvoorbeeld ook ingezaaid met een streekeigen mengsel van wilde bloemen. Niet alleen is dat een prachtig gezicht, maar het trekt vlinders aan en ook insecten en daarmee gaat het slecht in ons land en helaas ook op Texel.

Wist je dat vlinders de sterkst bedreigde diergroep van Nederland is? Daar willen we dus best wat moeite voor doen! Ook door anders te maaien vergroten we de overlevingskans van veel soorten ; door bijvoorbeeld niet alles tegelijk te maaien en met wat ronde vormen, kunnen insecten zich altijd wel ergens verschuilen of overwinteren.

Word zelf onderzoeker!

Als je ook wilt bijdragen aan vlinderonderzoek, dan kun je je waarneming doorgeven aan de Vlinderstichting. Dat gaat handig met de gratis app ButterflyCount die je via de Appstore of Google Play kunt downloaden. Je telt een kwartiertje in een gebied en geeft alle dagvlinders die je ziet door. Die informatie komt in de Nationale Databank Flora en Fauna en wordt gebruikt voor de bescherming van en onderzoek naar vlinders.

Foodtour over Texel

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Foodtour over Texel

Het leuke van Texel is dat je er op alle niveaus en in alle prijsklassen lekker kunt eten. Van verse Texelse friet tot aan de Michelinster van Bij Jef. In de afgelopen jaren zijn er diverse culinaire restaurants bij gekomen, waardoor je je in alle windstreken van het eiland kunt laten verrassen door originele gerechtjes van hoog niveau met een Texelse twist. 

Distelvlinder bij WOUD

Vers uit zee

Vis eten kun je bijvoorbeeld uitstekend in Oudeschild, waar ook de vissershaven van Texel is gevestigd. Bij De Oude Vismarkt, midden in het dorp, kun je genieten van een portie kibbeling, garnaaltjes of andere vis. Leuk plekje voor de lunch of een tussenstop tijdens je eilandverkenning of fietstocht.

Op de haven, in een prachtig karakteristiek pand, vind je ’t Pakhuus waar chef-kok en eigenaar Boy Schuiling de scepter zwaait. Hier wordt met passie en liefde gekookt en zijn niet alleen de smaken geweldig, maar zijn de gerechten ook een lust voor het oog. 

Served by nature

Andere relatieve nieuwkomers op Texel die koken met ambitie zijn restaurant/wijnbar Oudeland in De Koog en Kookatelier Op Oost in buurtschap Oost. In Oudeland kun je in de open keuken live meekijken hoe de koks met veel zorg de gerechtjes bereiden. Het interieur is groen met veel planten en een gezellige ecologische uitstraling. Op de kaart vind je ook vlees van de Anguskoeien die in de Texelse natuurgebieden lopen.

In Kookatelier op Oost heeft de natuur het hoogste en het laatste woord. Onder het motto served by nature verlaat chef-kok Joran Timmerman de gebaande paden en ‘wandel’ je tijdens het diner in gedachten het eiland over, waarbij je de verschillende ecosystemen aandoet. Je begint op het wad, dwaalt af naar de akkers en tuunwallen en komt via het dennenbos, strand en duinen terecht in de polders van het noorden. Veel groenten en fruit komen uit de eigen tuin, waarin bijna alles eetbaar is. Een bijzondere culinaire ervaring!

Dicht bij huis

Om culinair te genieten hoef je niet het hele eiland over. Dicht bij Woud vind je Bosq. Hier wordt de lokale keuken samengebracht met wereldse invloeden en een vleugje temperament. De borden zijn opgemaakt als kleine schilderijtjes en de smaken verrassend.

Heb je niet zoveel op met ‘culinaire liflafjes’ en kies je liever voor een wat meer traditionele keuken? Ook dat vind je in de buurt van Woud. Heel dichtbij zelfs! Naast ons hotel, de 14 Sterren, tegenover de camping, vind je De Worsteltent, een sfeervol restaurant met een Italiaanse keuken. Bestel lekker een huisgemaakte pasta of pizza of geniet op het terras van borrels & bites.

Food
festivals

Het najaar op Texel staat in het teken van de foodfestivals. Van 1 tot en met 3 september 2023 wordt op het Waddenstrandje naast de passantenhaven van Oudeschild het Beach Food Festival georganiseerd. Hier staat relaxed genieten in goed gezelschap centraal. Bij de tientallen foodtrucks, tentjes, kramen en buitenkeukens kun je kiezen uit een flink aantal (Texelse) gerechtjes en dranken.

Beach Food Festival

Een ander foodfestival van naam is Texel Culinair, dat dit jaar van 22 tot en met 24 september wordt georganiseerd in de Dorpsstraat van De Koog. Ieder jaar wordt er gekookt volgens een ander thema. Dit jaar is dat ‘Pittige tijden’, dat op verschillende manieren door de koks kan en mag worden ingevuld. Alle gerechtjes, die je betaalt met muntjes, hebben een Texelse twist, want Texel Culinair draait om ‘proeven op sien Tessels’. 

Texel Culinair

Natuurstruinen: het vierseizoenenbos

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Natuurstruinen: het vierseizoenenbos

Misschien ken je Texel en het Texelse bos alleen van de zomer of de lente. Maar ook in het najaar en zelfs in de winter valt er genoeg te zien en te beleven in De Dennen. De herfst staat symbool voor verandering en is stiekem onze favoriet. Vooral door de kleurenpracht wordt een boswandeling een echt feestje!

Distelvlinder bij WOUD

Paddenstoelen poppen op

Zo zijn ze er nog niet en zo staat het bos vol met paddenstoelen. De uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ zie je in de herfst letterlijk gebeuren. Door de natte zomer, met herfstachtige omstandigheden, zie je dit jaar in augustus al overal paddenstoelen tevoorschijn komen. Eigenlijk zijn ze er het hele jaar door, maar ze wachten hun kans af om hun kop boven de grond te steken.

Wist je dat een paddenstoel een schimmel is? Of beter gezegd: de vrucht van een schimmel. Onder de grond en in bijvoorbeeld verrot hout loopt een netwerk van schimmeldraden. Zodra de omstandigheden goed zijn, met veel vocht, voldoende voedsel en de juiste temperatuur, dan poppen de vruchten op en verschijnen overal paddenstoelen in vele soorten en maten. Bijna jaarlijks worden op Texel wel weer soorten ontdekt die nog niet eerder op het eiland werden aangetroffen.

De dagen worden korter en de temperaturen lager. Je ziet het in de nazomer gebeuren: de omslag naar de herfst. Doordat de zon minder schijnt, verliezen de bladeren hun groene kleur en verandert die in rood, oranje, geel of bruin. Het bos krijgt een ander kleurenpalet en dat zorgt voor een fantastisch decor van jouw wandeling. 

Veel bomen laten hun blaadjes in de herfst vallen, omdat ze in de winter onvoldoende voedingsstoffen hebben. Die bladerhopen zorgen weer voor schuilplaatsen voor dieren in het bos. Omdat er nog volop voedsel te vinden is, zijn veel bosdieren druk met hun voorbereidingen voor de winter. Anderen gaan op zoek naar een geschikt plekje voor hun winterslaap.

Wandelen door het bos

Vanaf Woud loop je zo het bos in en kun je meteen de herfstsfeer ervaren. De blaadjes die onder je schoenen kraken, eikels op het pad en (wilde) kastanjes. In De Dennen lopen flink wat wandelpaden en kun je lekker dwalen zonder te verdwalen.
Woud vind je altijd wel weer terug!

Vind je het leuk om een uitgezette route te lopen? Als je de ingang aan de achterkant van Woud uitloopt, kom je op het prachtige natuurpad De Mient. Hier kun je de rode paaltjes volgen voor een route van zo’n 4 kilometer. Je kunt ook langs de Rozendijk lopen in de richting van Den Hoorn en bij de Van der Craatsweg de wandelroute Het Geheim volgen. Deze route van ongeveer 2,5 kilometer voert je weer door een ander stuk van het bos dat vroeger nog een open heide- en duingebied was. 

Kom jij ons nieuwe camperveld uittesten?

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Kom jij ons nieuwe camperveld uittesten?

Het aantal gasten dat naar Texel komt met de camper is in de afgelopen jaren fors gestegen, net als in heel Nederland trouwens. Toch is er op het eiland maar beperkt plek voor camperaars. Dat was ook bij Woud zo. We hadden maar vier plaatsen die onder alle omstandigheden geschikt waren voor campers. Met verharde ondergrond. Prima plaatsen maar eerlijk gezegd niet op de mooiste plek op ons terrein. Daar wilden we wat aan doen. Passend bij de nieuwe weg die we zijn ingeslagen om het buitenleven op Texel nog meer te promoten en ook op de camping nog leuker te maken.

Verhalen - Woud Texel Let op: lammetjesalert op Texel! Vind jij ze ook zo leuk? Al die dartelende lammetjes in de weilanden? Met vier poten in de lucht maken ze de gekste sprongen. A...

Op de schop

En dus ging dit najaar de schop in de grond. Een van de bestaande kampeervelden gaan we transformeren tot een mooi camperveld, waarin we meer rekening houden met de natuur. Veel rondingen, hoogte verschillen, mooie vegetatie met zoveel mogelijk inheemse bloemen en planten, een mooi watertje en een natuurlijk waterafvoer. Daarmee stappen we af van de strakke indeling zoals op de andere kampeervelden, maar kiezen we voor een meer natuurlijke benadering, zoals op De Vrijheid, het deel van Woud waar de lodges staan.

Tegelijkertijd zorgen we er natuurlijk wel voor dat het de camperaars op Woud aan niets ontbreekt.  De plaatsen zijn royaal en worden verhard met graskeien, zodat het er groen uitziet, maar je camper niet wegzakt in het gras. Iedere plek heeft een eigen aansluiting voor water, elektra (16A) en digitale televisie. Grijs water kun je op de plek afvoeren. Op het terrein is Wifi. Heb je geen eigen sanitair in de camper, dan kun je gebruikmaken van ons verwarmde sanitair-paviljoen.

Boek nieuwe camperplaats

Samenwerking met Staatsbosbeheer

Het terrein van Woud is eigendom van Staatsbosbeheer. Daar hebben we een goede relatie mee en waar dat kan trekken we samen op om de natuur in het bos te versterken. Dat gebeurt ook op dit nieuwe terrein. Na het aflopen van de pacht van landbouwgrond naast het Maartenhuis, richting De Koog, gaat Staatsbosbeheer dit terrein betrekken bij het nabijgelegen natuurgebied het Alloo. Dit nieuwe stukje natuur moet zich ontwikkelen tot een kalkrijke natte duinvallei, waar de oorspronkelijke vegetatie, zoals heide, weer een kans krijgt. Hiervoor is de voedselrijke toplaag afgeplagd. Die grond wordt grotendeels weer gebruikt op ons nieuwe terrein om hoogteverschillen te creëren. Zo’n 700 kubieke meter grond gaan we verwerken.

Kom je langs, dit voorjaar?

Ons camperveld krijgt de naam De Schorren, omdat wij best wat overeenkomsten zien met dit mooie natuurgebied aan de noordoostkant van Texel. Zoals je op de foto ziet, worden de contouren van het nieuwe veld al zichtbaar, maar we moeten de komende maanden nog flink aan de bak om alles gereed te hebben voor het nieuwe kampeerseizoen. Op 29 maart gaat Woud weer open. Kom je langs om ons nieuwe veld uit te testen?

Reserveer

Gerelateerd

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie