Skip to main content
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Goed gecamoufleerde bosbewoner

Als je vanaf Woud het bos in wandelt, is de kans groot dat je van alles in de struiken hoort ritselen. In de buurt van ons kampeerterrein zijn best wat boszangers en andere vrolijke fluiters te vinden. En misschien dat je wel een houtsnip hoort. Deze zeldzame soort is aanwezig in de Texelse Dennen. Als hij door het bos vliegt, maakt hij knorrende en niesende geluiden.

De houtsnip  is een bruine steltloper met een lange snavel, korte poten en brede, afgeronde vleugels. Hij heeft opvallend grote, donkere ogen. Houtsnippen hebben ruime nodig. Hun leefgebied is enkele tientallen hectare groot. Buiten de broedtijd vind je ze ook wel in kleine bosjes, boomsingels en dichte bosschages. Als het vriest, zoeken ze zelfs wel tuinen bij woningen op. Ze eten voornamelijk regenwormen, maar ook insecten, spinnen, naaktslakken en pissebedden. Met zijn lange snavel boort de houtsnip in de grond op zoek naar wormen en insecten.

Goed gecamoufleerde bosbewoner - Woud Texel Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Bedreigd

De houtsnip wordt bedreigd door de vele sluippaden in het bos. Staatsbosbeheer heeft her en der deze paadjes afgezet met takken en boomstammen om de houtsnip en andere bedreigde soorten rust en ruimte te gunnen. Ga dus niet naar hem op zoek, want deze zeldzame soort is gebaat bij rust en ruimte. Bovendien vind je hem waarschijnlijk toch niet. Het is een meester in camouflage. Hij slaagt er meestal  goed in buiten beeld te blijven.

Het is wél leuk om zijn geluid te herkennen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de gratis BirdNET-app. Die kun je downloaden via de Appstore of Google Play. Daarmee ontdek je heel gemakkelijk vogelgeluiden. Je neemt het vogelgeluid dat je hoort op en de app voorspelt welke vogel het moet zijn. Je kunt dan ook doorklikken naar meer informatie over de vogel die je net hebt gehoord. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je opnamen door te sturen naar de app-ontwikkelaars (ornithologen) en dan wordt jouw waarneming gebruikt bij vogelonderzoek. Zo wordt een boswandeling vanaf Woud nog leuker!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie