Skip to main content
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Foodtour over Texel

Het leuke van Texel is dat je er op alle niveaus en in alle prijsklassen lekker kunt eten. Van verse Texelse friet tot aan de Michelinster van Bij Jef. In de afgelopen jaren zijn er diverse culinaire restaurants bij gekomen, waardoor je je in alle windstreken van het eiland kunt laten verrassen door originele gerechtjes van hoog niveau met een Texelse twist. 

Distelvlinder bij WOUD

Vers uit zee

Vis eten kun je bijvoorbeeld uitstekend in Oudeschild, waar ook de vissershaven van Texel is gevestigd. Bij De Oude Vismarkt, midden in het dorp, kun je genieten van een portie kibbeling, garnaaltjes of andere vis. Leuk plekje voor de lunch of een tussenstop tijdens je eilandverkenning of fietstocht.

Op de haven, in een prachtig karakteristiek pand, vind je ’t Pakhuus waar chef-kok en eigenaar Boy Schuiling de scepter zwaait. Hier wordt met passie en liefde gekookt en zijn niet alleen de smaken geweldig, maar zijn de gerechten ook een lust voor het oog. 

Served by nature

Andere relatieve nieuwkomers op Texel die koken met ambitie zijn restaurant/wijnbar Oudeland in De Koog en Kookatelier Op Oost in buurtschap Oost. In Oudeland kun je in de open keuken live meekijken hoe de koks met veel zorg de gerechtjes bereiden. Het interieur is groen met veel planten en een gezellige ecologische uitstraling. Op de kaart vind je ook vlees van de Anguskoeien die in de Texelse natuurgebieden lopen.

In Kookatelier op Oost heeft de natuur het hoogste en het laatste woord. Onder het motto served by nature verlaat chef-kok Joran Timmerman de gebaande paden en ‘wandel’ je tijdens het diner in gedachten het eiland over, waarbij je de verschillende ecosystemen aandoet. Je begint op het wad, dwaalt af naar de akkers en tuunwallen en komt via het dennenbos, strand en duinen terecht in de polders van het noorden. Veel groenten en fruit komen uit de eigen tuin, waarin bijna alles eetbaar is. Een bijzondere culinaire ervaring!

Dicht bij huis

Om culinair te genieten hoef je niet het hele eiland over. Dicht bij Woud vind je Bosq. Hier wordt de lokale keuken samengebracht met wereldse invloeden en een vleugje temperament. De borden zijn opgemaakt als kleine schilderijtjes en de smaken verrassend.

Heb je niet zoveel op met ‘culinaire liflafjes’ en kies je liever voor een wat meer traditionele keuken? Ook dat vind je in de buurt van Woud. Heel dichtbij zelfs! Naast ons hotel, de 14 Sterren, tegenover de camping, vind je De Worsteltent, een sfeervol restaurant met een Italiaanse keuken. Bestel lekker een huisgemaakte pasta of pizza of geniet op het terras van borrels & bites.

Food
festivals

Het najaar op Texel staat in het teken van de foodfestivals. Van 1 tot en met 3 september 2023 wordt op het Waddenstrandje naast de passantenhaven van Oudeschild het Beach Food Festival georganiseerd. Hier staat relaxed genieten in goed gezelschap centraal. Bij de tientallen foodtrucks, tentjes, kramen en buitenkeukens kun je kiezen uit een flink aantal (Texelse) gerechtjes en dranken.

Een ander foodfestival van naam is Texel Culinair, dat dit jaar van 22 tot en met 24 september wordt georganiseerd in de Dorpsstraat van De Koog. Ieder jaar wordt er gekookt volgens een ander thema. Dit jaar is dat ‘Pittige tijden’, dat op verschillende manieren door de koks kan en mag worden ingevuld. Alle gerechtjes, die je betaalt met muntjes, hebben een Texelse twist, want Texel Culinair draait om ‘proeven op sien Tessels’. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie