Skip to main content
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wat fladdert daar?

In de Texelse duinen zijn veel vlinders. Door de grote afwisseling van heide, kwelders, bossen en
natte duinvalleien voelen veel soorten zich hier thuis en er is voldoende voedsel voor ze aanwezig. In
het zuidelijk deel, in de natuurgebieden de Geul en de Hors, en in de Eierlandse Duinen in het
noorden, komen zeldzame soorten voor als de duinparelmoervlinder, de kommavlinder en de grote
parelmoervlinder. Vooral die laatste is heel bijzonder: die komt alleen nog maar voor op de Veluwe
en op de Waddeneilanden!

Distelvlinder bij WOUD

Vlinder en waardplant

In het voorjaar kun je weer andere vlinders zien dan in de zomer. Dat hangt af van de temperatuur en in welk stadium een vlinder de winter doorbrengt: als eitje, rups, pop of vlinder. Het koolwitje is een van de eerste vlinders die je weer ziet na de winter. Dan transformeert hij van pop naar vlinder. Het bruine zandoogje gaat als rups de wintermaanden door, verpopt en laat zich laat in het voorjaar als vlinder zien.

Wanneer vlinders vliegen hangt af van de bloeiperiode van hun waardplant. Elke vlindersoort is afhankelijk van een of enkele plantensoorten voor zijn voedsel. Die soort noemen we de waardplant. Van de grote parelmoervlinder is bijvoorbeeld het duinviooltje op Texel de belangrijkste waardplant. Omdat in elke bloem maar een klein beetje nectar te halen is, moet de vlinder van bloem tot bloem vliegen om aan zijn dagelijkse voedsel te komen. Daarbij brengt hij stuifmeel over van de ene naar de andere bloem zodat er bestuiving plaatsvindt.

Vind je het leuk om tijdens je vakantie te kijken wat er zoal rondfladdert op Texel? De maanden juli en augustus zijn topmaanden om vlinders te spotten, maar ook in het voorjaar en het najaar kun je op zonnige dagen nog genoeg soorten zien.

De Vlinderstichting helpt je een handje: via hun website kun je gratis de Herkenningskaart vlinders downloaden. Hierop staan veel voorkomende soorten, wanneer je ze kunt zien en hoe ze eruitzien met dichte en opengeklapte vleugels.

Woud voor de vlinders

Vlinders zijn dus behoorlijk kieskeurig en halen hun nectar niet zomaar van elke plant. Ze hebben zo hun voorkeuren. Als je in de omgeving voor veel verschillende nectarplanten zorgt, trek je dus meer vlindersoorten aan. Op Woud zijn we daar bewust mee bezig.

In navolging van ons terrein De Vrijheid, waar de luxe lodges staan en waar we zaadmengsels van wilde bloemen hebben gestrooid, doen we dat nu op meer plaatsen op de camping. De heuveltjes op het nieuwe camperterrein hebben we bijvoorbeeld ook ingezaaid met een streekeigen mengsel van wilde bloemen. Niet alleen is dat een prachtig gezicht, maar het trekt vlinders aan en ook insecten en daarmee gaat het slecht in ons land en helaas ook op Texel.

Wist je dat vlinders de sterkst bedreigde diergroep van Nederland is? Daar willen we dus best wat moeite voor doen! Ook door anders te maaien vergroten we de overlevingskans van veel soorten ; door bijvoorbeeld niet alles tegelijk te maaien en met wat ronde vormen, kunnen insecten zich altijd wel ergens verschuilen of overwinteren.

Word zelf onderzoeker!

Als je ook wilt bijdragen aan vlinderonderzoek, dan kun je je waarneming doorgeven aan de Vlinderstichting. Dat gaat handig met de gratis app ButterflyCount die je via de Appstore of Google Play kunt downloaden. Je telt een kwartiertje in een gebied en geeft alle dagvlinders die je ziet door. Die informatie komt in de Nationale Databank Flora en Fauna en wordt gebruikt voor de bescherming van en onderzoek naar vlinders.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie