Skip to main content

Toeren over Texel: de Prins Hendrikzanddijk

Waarschijnlijk heb je al ontdekt hoe fantastisch je over Texel kunt fietsen. Zo’n 140 kilometer
fietspad door de mooiste natuurgebieden ligt tot je beschikking. Veel mensen kiezen voor de
westkant van Texel als ze op de fiets stappen, de Noordzeekust. Best logisch, want zeker vanaf Woud
kun je alle kanten op door het Nationaal Park Duinen van Texel en kun je prachtige, gevarieerde
routes fietsen door het bos en de duinen. Noordelijk ga je richting De Koog en de Slufter, kies je voor
het zuiden dan ga je richting Den Hoorn. Minder snel denk je misschien aan de oostkant van het
Texel, de Waddenzeekust. Maar die is absoluut de moeite van je bezoek waard!

Toeren over Texel: de Prins Hendrikzanddijk - Woud Texel Toeren over Texel: de Prins Hendrikzanddijk Waarschijnlijk heb je al ontdekt hoe fantastisch je over Texel kunt fietsen. Zo’n 140 kilometerfietspad door de mooi...

Buitendijks natuurgebied

Zeker sinds daar in 2019 de Prins Hendrikzanddijk is gerealiseerd. Omdat de dijk langs de naastgelegen Prins Hendrikpolder niet meer aan de veiligheidseisen voldeed, besloot het hoogheemraadschap de dijk langs dit traject niet te verhogen, maar te versterken vanaf de buitenkant. Over een lengte van drie kilometer werd een zanddijk aangelegd vóór de verharde dijk. Daardoor heeft het hele gebied een metamorfose ondergaan. Er is een gevarieerd en dynamisch natuurgebied ontstaan met droogvallende platen, kwelders, strand en duinen. Een flink deel is natuurstrand en niet toegankelijk voor bezoekers. Hier kunnen allerlei wadvogels zoals de kluut, grote stern, kanoet en eidereend in alle rust foerageren en broeden. Gelukkig kun je er wel langs fietsen (of wandelen), vanaf ’t Horntje of vanuit Oudeschild.

Bij het uitkijkpunt bij de Prins Hendrikzanddijk, waar ook een verrekijker staat, heb je een fantastisch uitzicht op de ‘strandhaak’ waar duizenden vogels uitrusten, broeden en foerageren. Heel bijzonder is dat er, nadat de vogelgriep in 2022 de Texelse broedkolonies grote sterns fors decimeerde, er dit jaar een nieuwe broedkolonie is ontstaan die het goed doet. Dat bleek ook voor de natuurbeheerders een grote verrassing.

Naast het afgesloten gebied ligt ook een prachtig strandje waar het meestal erg rustig is. Het water is er vrij ondiep en er is geen branding waardoor je er zomers lekker kunt zwemmen. Als je vanaf Woud de kortste route naar de Prins Hendrikzanddijk kiest, dwars over het eiland, is dat ongeveer 7 kilometer. Je kunt ook via ’t Horntje naar de dijk fietsen (8 kilometer langer). Het vissersdorp Oudeschild is dichtbij en heeft op de haven diverse leuke terrassen voor een tussenstop.

Vogelboulevard

Zin in een groot rondje? Als je buitendijks vanaf Oudeschild in noordelijke richting fietst, dan rijd je over de Vogelboulevard. De dijkroute heeft deze naam gekregen omdat je langs een aantal mooie (binnendijkse) vogelgebieden komt die worden beheerd door Natuurmonumenten.

Op deze boulevard zijn het de vogels die flaneren! Hier maak je kennis met scharrelende scholeksters en lepelende lepelaars, zie je visdiefjes duiken en baardmannetjes opvliegen uit het riet. De Vogelboulevard loopt door tot aan de vuurtoren.

Tip!

Natuurmonumenten heeft een mooie fietsroute uitgezet langs de vogelboulevard, ‘Van veerboot tot vuurtoren’. Alle vogelkijkpunten zijn genummerd en over elk natuurgebiedje of uitkijkpunt langs de route wordt wat vermeld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie