Skip to main content
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Natuurstruinen: het vierseizoenenbos

Misschien ken je Texel en het Texelse bos alleen van de zomer of de lente. Maar ook in het najaar en zelfs in de winter valt er genoeg te zien en te beleven in De Dennen. De herfst staat symbool voor verandering en is stiekem onze favoriet. Vooral door de kleurenpracht wordt een boswandeling een echt feestje!

Distelvlinder bij WOUD

Paddenstoelen poppen op

Zo zijn ze er nog niet en zo staat het bos vol met paddenstoelen. De uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ zie je in de herfst letterlijk gebeuren. Door de natte zomer, met herfstachtige omstandigheden, zie je dit jaar in augustus al overal paddenstoelen tevoorschijn komen. Eigenlijk zijn ze er het hele jaar door, maar ze wachten hun kans af om hun kop boven de grond te steken.

Wist je dat een paddenstoel een schimmel is? Of beter gezegd: de vrucht van een schimmel. Onder de grond en in bijvoorbeeld verrot hout loopt een netwerk van schimmeldraden. Zodra de omstandigheden goed zijn, met veel vocht, voldoende voedsel en de juiste temperatuur, dan poppen de vruchten op en verschijnen overal paddenstoelen in vele soorten en maten. Bijna jaarlijks worden op Texel wel weer soorten ontdekt die nog niet eerder op het eiland werden aangetroffen.

De dagen worden korter en de temperaturen lager. Je ziet het in de nazomer gebeuren: de omslag naar de herfst. Doordat de zon minder schijnt, verliezen de bladeren hun groene kleur en verandert die in rood, oranje, geel of bruin. Het bos krijgt een ander kleurenpalet en dat zorgt voor een fantastisch decor van jouw wandeling. 

Veel bomen laten hun blaadjes in de herfst vallen, omdat ze in de winter onvoldoende voedingsstoffen hebben. Die bladerhopen zorgen weer voor schuilplaatsen voor dieren in het bos. Omdat er nog volop voedsel te vinden is, zijn veel bosdieren druk met hun voorbereidingen voor de winter. Anderen gaan op zoek naar een geschikt plekje voor hun winterslaap.

Wandelen door het bos

Vanaf Woud loop je zo het bos in en kun je meteen de herfstsfeer ervaren. De blaadjes die onder je schoenen kraken, eikels op het pad en (wilde) kastanjes. In De Dennen lopen flink wat wandelpaden en kun je lekker dwalen zonder te verdwalen.
Woud vind je altijd wel weer terug!

Vind je het leuk om een uitgezette route te lopen? Als je de ingang aan de achterkant van Woud uitloopt, kom je op het prachtige natuurpad De Mient. Hier kun je de rode paaltjes volgen voor een route van zo’n 4 kilometer. Je kunt ook langs de Rozendijk lopen in de richting van Den Hoorn en bij de Van der Craatsweg de wandelroute Het Geheim volgen. Deze route van ongeveer 2,5 kilometer voert je weer door een ander stuk van het bos dat vroeger nog een open heide- en duingebied was. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie