Skip to main content
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Maaien? Graag niet te netjes!

Onze vaste gasten weten het: de velden van ons kampeerterrein waren strak gemaaid en met een nagelschaartje bijgewerkt. Althans zo zag het eruit. Een glad groen laken, waarop menig voetbalclub jaloers was. En je leest het goed, want er staat waren en niet zijn. Want we gaan het een beetje anders doen. Dat komt door de vraag die we kregen van Thomas van der Es, boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer (SBB). ‘Kunnen jullie iets slordiger maaien? Dat is goed voor de biodiversiteit.’
Op Texel maait en hooit Staatsbosbeheer vele honderden hectares natuurgrasland, natte duinvalleien en watergangen. Het is een vorm van natuurbeheer bedoeld om de massa aan uitgebloeide gewassen, zoals grassen en kruiden, af te voeren en zo het gebied te verschralen. De natuur kan dat over het algemeen goed hebben.

In het ‘traditionele’ maaibeheer krijgt de natuur hiermee een harde reset: in korte tijd wordt alles kort gemaaid. Bloemen en kruiden komen in een nieuwe bloeiperiode weer op, maar veel insecten zijn kansloos. Die zouden beter af zijn als niet alles tegelijk wordt gemaaid. Door stukjes van het grasland niet te maaien, blijft er dekking en voedsel aanwezig voor rupsen en poppen van tal van insecten. De meeste insecten leven maar kort en hebben door een aangepast maaibeleid een betere overlevingskans, waarna ze naar hartenlust weer nieuwe bloemen en kruiden kunnen bestuiven. Het levert meer sprinkhanen, dag- en nachtvlinders op en dat is goed nieuws, want insecten hebben het moeilijk. Hun aantallen lopen hard terug.

Maaien? Graag niet te netjes! - Woud Texel Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Nectarkroeg

In haar gebieden laat SBB regelmatig stroken staan met uitgebloeide kruiden en grassen. Bijvoorbeeld rond de Hanenplas, op de Hoge Berg en langs de oevers van watergangen in het Krimbos. Deze stroken zijn misschien niet meer zo mooi om te zien, maar er is volop leven in! In de laatste bloeiende rolklavers doen hommels, wilde bijen en vlinders goed zich te goed aan het laatste rondje in de ‘nectarkroeg’. Insecten zijn voor veel mensen misschien niet zo aaibaar, maar ze zijn heel belangrijk voor de natuur en voor het bestuiven van onze landbouwgewassen.

Meer biodiversiteit

In de strookjes met langer (niet-gemaaid) gras kunnen diverse soorten insecten overwinteren. Het is een toevluchtsoord voor krekels en sprinkhanen en in de plantenresten en knoppen zitten eitjes verstopt. Rupsen van diverse nachtvlinders houden zich er schuil. Op Woud willen we dat de insecten zich thuis voelen en gaan we ze een beetje helpen om de winter door te komen. Door te zorgen voor wat bochtige stroken en niet-gemaaide stroken langs de randen, is er altijd een plekje dat zon krijgt. Dat is heel belangrijk voor de meeste insecten én vogels, want ook die worden er beter van als er meer insecten zijn. Dat betekent meer voedsel en betere overlevingskansen. Het betekent ook dat we op ons kampeerterrein meer vogels kunnen zien en we misschien ook meer (zeldzame) vlinders kunnen aantrekken, zoals de duinparelmoervlinder.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Dus daarom zul je op ons terrein regelmatig een slordig slingertje in het grasveld zien.

Dit blog is gemaakt met input van de boswachters van Staatsbosbeheer Texel. Zij schrijven regelmatig over actuele onderwerpen in de Texelse natuur. Woud heeft toestemming om de informatie te gebruiken voor gepersonaliseerde blogs van Woud over dit onderwerp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie